Як перестати бути клієнтом банку і навіщо це потрібно

Фрол Антонов

Якщо клієнт перестав користуватися послугами банку, це не означає, що він більше не клієнт.

Давайте згадаємо ситуації, коли люди вважають, що перестають бути клієнтами банку, але це не так:

  1. Відкривали депозит, забрали внесок і відсотки.
  2. Отримували кредит і погасили кредит.
  3. Відкривали кредитну-дебетову карту і її термін закінчився.

Цей список можна продовжити, адже якщо хтось отримав послугу від банку і надав свої персональні дані (дані паспорта, номер телефону тощо), автоматично вноситься в клієнтську базу. У більшості випадків нічим серйозним це не загрожує, банки можуть дзвонити або надсилати sms (в т.ч. повідомлення в месенджерах), але іноді справа може обернутися неприємністю, коли банк почне нараховувати пеню або штрафи, а клієнт про це навіть не знає. Буквально ще кілька років тому в подібних прихованих нарахуваннях був помічений "Приват", коли клієнтам банку, які колись відкривали карти, нараховувалася абонплата за обслуговування картки, хоча термін дії карти давно закінчився. Якщо грошей на рахунку не було, клієнта "заганяли" в мінус, а в цьому випадку нараховувалися ще штрафні санкції. Коли сума боргу сягала певного розміру Банк вимагав повернути борги або погрожував передати справу до суду. Багато клієнтів воліли погасити борги.

Автопролонгація дії договору автоматично продовжує термін дії рахунку. Банки йдуть на ці хитрощі, щоб поліпшити свою статистику і привабливість, вказуючи в рекламі завищену кількість клієнтів - "Мертві душі". Цим трюком користуються і оператори стільникового зв'язку, але зараз мова не про них.

У зв'язку з чим, подбайте, щоб все відносини з банком, з яким більше немає ніяких відносин, були розірвані.

Як правильно і повністю розірвати відносини з банком?

  1. Звернутися в банк через "коллцентр" (call center), часто банки мають номер 0 800 хххх, дзвінки на які безкоштовні навіть з мобільних телефонів. Дізнайтеся, чи є у Вас борги. Якщо є, дізнайтеся їх розмір і як саме вони утворилися. Дізнайтеся як саме можна завершити відносини з банком і найближче відділення. Це дозволить заощадити час при відвідуванні банку. На жаль, більшість банків працює саме за принципом "прийшов, побачив, витратив час і гроші". Але в Україні вже є банки, відносини з якими можна припинити віддалено через мобільний додаток або "клієнт-банк".
  2. Взяти паспорт, ідентифікаційний код і підійти до найближчого відділення. У деяких банках закрити рахунок можна тільки там, де його відкривали, тому все ж варто дотримуватись рекомендацій в п.1
  3. Погасіть виниклі борги (судитися через борги до 1000 грн не варто, навіть вигравши справу колишній клієнт втратить за цей час значно більше на поїздках до суду і своє здоров'я, але вибір є завжди і кожен робить його сам)
  4. Якщо боргів немає, а на рахунку є гроші, обнуліть рахунок. Зніміть в касі або переведіть на інший рахунок.
  5. Для закриття рахунку менеджер банку попросить написати заяву, 21 століття, бюрократія процвітає. Швидше за все це буде стандартний бланк, але є ймовірність, що заяву попросять написати у довільній формі.
  6. Вимагайте, щоб Банк видав довідку або підтвердження в будь-який інший формі, що рахунок закритий. Банки не практикують подібну послугу, тому можуть запросити за неї оплату. Вартість такого документа швидше за все буде рівна вартості довідки про стан рахунку (виписка по рахунку) і т.ін.
  7. З огляду на сучасні тенденції щодо захисту персональних даних, також варто вимагати, щоб Банк видалив всі персональні дані зі своєї бази. На жаль це можливо тільки частково, так як Ви були клієнтом і у всіх документах ця інформація буде зберігатися мінімум кілька років. Але з великою ймовірністю цей Банк більше не буде набридати з рекламними дзвінками або повідомленнями.

Не забувайте, що в Інтернеті можна купити величезну кількість баз з персональними даними, тому не дивуйтеся, якщо Вам будуть дзвонити і писати з інших, а також з цього банку, навіть після всіх процедур.

У будь-якому випадку, неприємних сюрпризів з Банком, де всі рахунки були закриті, виникнути не повинно.

Ми писали про те, що Наздоженуть нові онлайн банки Monobank?. В інших країнах давно існують банки без відділень, деякі з них виходять на світовий рівень, про це ми писали раніше Найдорожчий Фінтех-стартап

Читати також