Як підприємцю тепер використовувати отримані кошти

An2an
Додаток клієнт-банк, управління банківським рахунком
Додаток клієнт-банк, управління банківським рахунком
Зображення: PaySpaceMagazine

Національний банк продовжує "тиснути" на фізичних осіб підприємців. Нововведення торкнутися витрат з рахунків ФОП.

Постанова НБУ №162 прийнята в кінці 2019 року набула чинності. Починаючи з 2020 року ФОПи зможуть використовувати кошти на особисті потреби тільки після того, як перерахують кошти з рахунку підприємця на особистий рахунок фізичної особи. Обмежень по використанню коштів з особистого рахунку на даний момент не існує.
Щоб зняти гроші з рахунку ФОП, підприємець повинен відзвітувати, що з цієї суми сплатив всі податки та інші відрахування (якщо такі є).

В силу того, що банки не отримали чітких інструкцій або настанов, як діяти відповідно до нововведень, деякі з них блокують рахунки і транзакції фізичних осіб підприємців. Перш за все це обумовлено страхом перед Регулятором, який за будь-яке порушення може застосувати санкції і штрафи (аж до відкликання ліцензії та ліквідації банку), адже саме Банк виступає агентом валютного та іншого контролю (фінмоніторингу) за операціями своїх клієнтів.

Ми писали про те, що НБУ: стало простіше відкрити і закрити банківський рахунок. Зміни в законодавстві щодо процедури банкрутства спричинили за собою ряд правок в інших законодавчих актах.

Читати також