У банках знизилася кількість проблемних кредитів

An2an
Банкрут - Немає грошей
Коли нема чим платити за боргами

За даними НБУ в 2017 році частка проблемних кредитів у загальному портфелі банків становила 58%. Не дивлячись на те, що 2020 рік виявився для багатьох, м'яко кажучи, складним, частка проблемних кредитів знизилася до 43%.

Здавалося б, новина хороша, але от біда, банки просто списали ці борги за рахунок прибутку (в деякі випадках в збиток). Основна маса таких списань проблемних кредитів припала на державні банки. Наприклад, ПриватБанк списав 38 млрд грн проблемних кредитів. На хвилинку, ще раз, 38 000 000 000 грн. Та ось невдача, це зниження всього на - 2,5% від проблемних активів, всього їх 76,7% в загальному портфелі.

График снижения проблемных кредитов в банках Украины

 

Планується, що загальне списання складе більше 300 млрд грн (300 000 000 000 грн).

Однак, позичальникам не варто радіти, списання проблемних кредитів не означає, що їх "пробачили". З великою ймовірністю їх продадуть або самостійно продовжать роботу по стягненню заборгованості. Продати проблемні кредити можуть іншим банкам, кредитним/фінаносим компаніям, які в свою чергу будуть намагатися "відбити" своє. Простими словами, чекайте колекторів в гості.

Ми писали про те, що Що робити, якщо колектори загрожують? Що обіцяє нам новий Закон?. Колектори існують у багатьох країнах... але безконтрольність і безкарність цього виду діяльності в Україні призвели до того, що людям погрожують фізичною розправою, а іноді і втілюють свої погрози в життя.

Читати також