Як економити на комуналці, щоб гасити кредит

Фрол Антонов
Комунальні платежі
Ціни на газ

Якщо у Вас є кредит і є бажання погасити його швидше, в цьому випадку є два варіанти:
– знаходимо додаткове джерело доходу;
– скорочуємо щомісячні витрати, один з варіантів – економимо на комунальних послуги.


Знайти додаткове джерело доходу не завжди надається можливим, часто на нього просто немає часу, так як основна робота і сімейні клопоти це 100% часу (не рахуючи сон). Тому цей пункт ми озвучуємо, але не вдаємося в деталі. Якщо вмієте писати новини, статті та інші матеріали, спробуйте свої сили і запропонуйте послуги новинним сайтам і видавництвам. Існує маса легальних способів заробітку через інтернет. Є іноземні компанії, подібно appen.com, які пропонують додатковий невеликий заробіток за виконання простих завдань (переклад тексту, зробити відео на смартфоні і т.п.). Все що потрібно, це базове знання англійської.

Але повернемося до початкової теми – економія з метою погашення кредиту.

  1. Проведіть аудит електроприладів в квартирі. Це дуже важливий момент, тому що дозволить відповісти на безліч питань в процесі вивчення цієї теми.
  2. Почніть з самого простого, визначте ті місця, де Ви частіше і довше за все проводите час і замініть лампочки. LED лампи коштують дорого, у порівнянні зі звичайними лампами, але це довгострокова інвестиція, яка дозволить економити протягом наступних кількох років.
    Не купуйте люмінесцентні енергозберігаючі лампи, вони підходять тільки для тих випадків, коли працюють цілий день. Більш того, від них відмовляються в багатьох країнах через шкідливих складових, що знаходяться всередині цих ламп.
  3. Лічильники води. Якщо в квартирі зареєстровано багато людей, то лічильник має сенс поставити, найчастіше в таких випадках оплата за лічильником нижче, ніж за встановленими тарифами. Лічильник не лише показує реальний витрата, а й змушує господарів більш дбайливо й ощадливо відноситься до витрат води. Якщо в квартирі встановлений і використовується бойлер, то лічильник на гарячу воду потрібно ставити в обов'язково, так як фактичні витрати гарячої води буде нульовий. З огляду на вартість гарячої води (наприклад в Києві майже 100 грн за куб), бойлер швидко себе окупить, за умови, що кожен день не будете кілька разів приймати ванну.
  4. Якщо в списку електроприладів знайшлися: пральна машинка, бойлер, посудомийна машина, теплі підлоги, термопот, тощо. Електроприлади, то варто задуматися про придбання і встановлення "зонального лічильника" електроенергії. Наприклад двозональний лічильник дозволить економити вночі, з 23:00 до 7:00. Саме в цей проміжок часу і варто включати всі перераховані вище прилади, економія в цей час складе 50%. Економія на загальному рахунку за місяць – 20-30%. Інвестиція з метою економії на кілька років.
  5. Посудомийна машина, згадана в 4 пункті не принесе її власникові економії в фінансовому плані, так як економія на воді (посудомийна машина споживає всього кілька літрів на мийку "гори" посуду) буде перекриватися вартістю миючих хімічних засобів. Однак, це відмінний подарунок для жінки, яка звільнить свій дорогоцінний час і не буде стояти біля раковини зчищаючи і відмиваючи харчові відходи. Плюс економія на засобах по догляду за шкірою рук. Інвестиція в сімейні стосунки і вільний час.
  6. Тепер про наболіле для багатьох українців. Лічильник газу. У разі, якщо в квартирі постійно не готують, то установка лічильника потрібна тільки в тому випадку, якщо в квартирі зареєстровано багато людей. В іншому випадку, коли в квартирі 1-2 людини, а газова плита використовується не часто, то значної економії від лічильника на даний момент не отримати.
  7. Якщо проведено опалення, окреме від централізованого, то це також дозволить економити. Більш того, власник нерухомості самостійно розпоряджається коли йому обігрівати квартиру і скільки градусів в ній повинно бути. Часто навіть лічильник тепла встановлений на будинку не дозволяє отримати належної економії, так як труби не прогріваються до потрібної температури і необхідно використовувати додаткові джерела тепла (кондиціонер, конвектор, тепловінтелятор і т.п.), а це збільшує витрати.
  8. Утеплення квартири з метою економії актуально в тому випадку, якщо в приміщенні встановлено індивідуальне опалення, відрізане від центрального. В іншому випадку економії не вийде, але все ж стане тепліше на градус-два.
  9. Не забудьте ще той факт, що за останній час виявлено багато фактів, коли люди платили за комунальними рахунками суми, що значно перевищують встановлені норми. В цьому випадку необхідно замислитися над питанням щодо повернення коштів або перерахунку. Перейшовши за посиланням Ви знайдете необхідні зразки документів, які потрібно заповнити. Зразки документів щодо перерахування ціни на опалення. У разі повернення або перерахунку (буде зафіксована переплата і якийсь час не потрібно буде платити) будуть вивільнені суми, які можна направити на погашення кредиту.

А які Ви знаєте способи по економії на комунальних послугах? Пишіть в коментарях. Ми обов'язково з ними ознайомимося і додамо до загального текст.

Ми писали про те, що Користуються зараз, а платять потім! Борги американців досягли рекордного рівня. Борги американців у 2018 році за кредитними картками зросли до $870 млрд.

Читати також