10 цитат успішних інвесторів

Ірина
Мішок з грошима та монети
Результати успішного інвестування
Зображення: pixabay.com

«Інвестиції в знання платять кращі дивіденди» – Бенджамін Франклін (Benjamin Franklin)

Найкращі інвестиції – це інвестиції в знання як правильно потрібно інвестувати. Насамперед вам необхідно прочитати книги, статті, сайти про основи інвестування і зрозуміти, у що інвестувати гроші. А перед тим як прийняти інвестиційне рішення – бажано вивчити поточний стан ринків і компаній, в які ви плануєте вкласти ваші гроші.

«Інвестуйте в себе. Ваша кар'єра – це мотор вашого багатства» – Пол Клітероу (Paul Clitheroe)

Нам всім хочеться багатства, але як ми можемо до нього прийти? Як стати багатим? Багатство починається з успішної кар'єри – адже необхідно зібрати початковий капітал для інвестицій. Успішна кар'єра залежить від ваших знань, умінь і професійних зв'язків. Інвестуйте в себе – закінчіть кращу школу й університет, купуйте книги, йдіть на роботу туди, де ви зможете придбати необхідні навички (навіть якщо доведеться працювати за малу зарплату). Потрібно акцентувати свої таланти та спробувати максимально акумулювати їх у машину із заробляння грошей. Успішна кар'єра допоможе створити початковий капітал для інвестування та, насамперед, принесе чудові ідеї для вкладення вашого капіталу. Так ви зможете стати успішним інвестором і будете знати, як інвестувати гроші правильно.

«Скільки ви знаєте мільйонерів, які стали багаті завдяки інвестуванню в банківські депозити? Ото ж бо» –Роберт Дж. Аллен (Robert G. Allen)

Інвестиції в банківські депозити порівняно безпечні, тобто ви, швидше за все, не втратите свої гроші. Але і величезних прибутків від таких інвестицій не отримаєте: ставки по депозитах порівняно невисокі, в багатьох країнах не перевищують інфляцію. Але не поспішайте переводити всі гроші зі своїх банківських рахунків на рахунки брокерів. Банківські депозити – відмінне місце для зберігання вашої подушки безпеки (а ось ринки – зовсім ні).

«Не шукайте голку в копиці сіна. Просто купіть весь стіг сіна цілком!» – Джон С. Богль (John C. Bogle)

У світі існують сотні ринків і тисячі акції й ПІФів. В які акції й ПІФи інвестувати? Знайти найкращу інвестицію зовсім непросто! Вам необхідно витратити час на вивчення макроекономічної ситуації, дослідження окремих компаній, стежити за бізнес-новинами, тобто тримати руку на пульсі ринків. У більшості людей немає на це ні часу, ні бажання. Тому найкраще для більшості людей – інвестувати в весь ринок відразу, тобто купити весь стіг сіна цілком. Найкращий спосіб інвестування для більшості людей – купувати індексні фонди.

«Знайте, чим володієте, і знайте, чому ви цим володієте» – Пітер Лінч (Peter Lynch)

Це особливо вірно для тих, хто інвестує не в індексні фонди, а в акції окремих компаній. Перед тим як інвестувати в компанію, проведіть повноцінний аналіз її діяльності. Чим займається компанія, що вона випускає, чи прибуткова її діяльність, хто управляє компанією – ось лише деякі питання, які необхідно дізнатися. Але пам'ятайте, що ситуація може змінитися в майбутньому. Хороша інвестиція сьогодні може стати поганою інвестицією в майбутньому. Тому вкрай необхідно регулярно проводити переоцінку ваших інвестицій.

«Нам не потрібно бути розумнішими за інших. Ми повинні бути більш дисципліновані, ніж інші» – Уоррен Баффетт (Warren Buffett)

Дисципліна – це те, що відрізняє успішного інвестора від неуспішного. Вибираючи акції купівлі майбутньої компанії, проведіть аналіз різних компаній, використовуючи однакову методологію (якою б вона не була, ви можете самі розробити методологію), і купуйте тільки ті акції, які відповідають всім вашим критеріям. Придбавши, чітко визначте для себе, що ви будете робити, якщо ціна акції впаде або не зростатиме. Якщо ви вирішили, що продасте акції, якщо їх ціна впаде на 10%, то обов'язково продавайте, як тільки це сталося. Якщо не будете дисципліновані, то ціна акцій впаде на 20-50-90%, а ви продовжите себе вмовляти що «коли-небудь почнеться зростання». Відсутність інвестиційної дисципліни – найкоротший шлях до збитків.

«Я розповім вам, як стати багатим. Закрийте двері. Бійтеся, коли інші жадібні. Будьте жадібні, коли інші бояться» – Уоррен Баффетт (Warren Buffett)

Будьте готові інвестувати, коли ринок падає. Але будьте готові все продати й піти з ринку, коли він знаходиться на піку. Ось простий приклад. Ви, напевно, пам'ятаєте кризу 2008 року, коли ціни на акції падали кожен день і дуже швидко? Більшість людей було злякані та виводили гроші з ринку. Але криза минула, і акції ринку S&P500 виросли з березня 2009 року у 2,6 раза. Ті, хто купували акції під час кризи, змогли заробити непоганий капітал. Гадаєте, що ви упустили свій шанс? Не турбуйтеся, буде нове падіння, нове зростання, і буде нова можливість розбагатіти на ринку. Але чи будете ви до цього готові, і чи зумієте скористатися цією можливістю? Чи буде готівковий капітал і сміливість купити акції в найважчі хвилини кризи? Це і є один з головних секретів, як стати багатим.

«Широка диверсифікація потрібна тільки тоді, коли інвестор не розуміє, що він робить» – Уоррен Баффетт (Warren Buffett)

Якщо ви тільки починаєте інвестувати та ще не дуже впевнені у своїх знаннях і здібностях, то не купуйте акції однієї компанії на всі гроші. Диверсифікуйте, тобто купуйте акції різних компаній і ПІФів. Подивіться, наскільки ви мали рацію у своєму аналізі та припущеннях про майбутнє зростання цих акцій. Але коли ви вже стали досвідченим інвестором і розумієте, що саме працює найкраще, ви можете інвестувати всі гроші в одну-дві-три акції або ПІФ – тоді у вас з'явиться шанс отримати більший дохід й можливість стати успішним інвестором.

«Інвестори повинні скептично ставитися до моделей ринків і акцій, заснованих на історичних даних. Ці моделі побудовані різними розумниками, які використовують терміни, зрозумілі тільки «присвяченим» (такі як бета, гамма, сигма і їм подібні) – вони можуть справити на вас велике враження. Однак досить часто інвестори забувають розібратися в припущеннях, які стоять за всіма цими моделями. Бійтеся «ботаніків» з формулами» – Уоррен Баффетт (Warren Buffett)

Існує велика кількість літератури та сайтів з технічного аналізу ринків. Аналіз трендів – не дуже складне, але захопливе завдання, і багато початківців інвесторів захоплюються технічним аналізом. Однак пам'ятайте, що минулі результати й тренди не гарантують майбутніх. Вам необхідно проводити регулярний фундаментальний аналіз макроекономічної ситуації, окремих ринків і компаній. Використовуючи тільки технічний аналіз, ви ризикуєте програти. Короткострокові інвестиції на основі технічного аналізу – по суті спекуляції, а не інвестиції.

«Інвестування має нагадувати спостереження за тим, як сохне фарба або як росте трава. Якщо вам потрібен азарт, то візьміть 800 доларів і їдьте в Лас-Вегас» – Пол Самуелсон (Paul Samuelson)

Якщо гадаєте, що інвестування – це азартна гра, тоді ви інвестуєте гроші неправильно та, ймовірно, втратите свій капітал. Якщо вам весело інвестувати, якщо ви насолоджуєтеся процесом, то, швидше за все, втрачаєте гроші. Успішне інвестування – велика і нудна робота, яка вимагає підготовки та терпіння. Але при правильному інвестуванні ви, через роки, отримаєте великі доходи. Світ інвестицій – складний світ, жити в якому зовсім нелегко. Але, якщо проведете хорошу підготовчу роботу і будете дисципліновані у своїх інвестиціях, то в довгостроковій перспективі вас чекає успіх, і ви станете багаті. Ну а коли вам буде важко, коли ринки будуть падати, коли ви не будете розуміти, що відбувається, та вам буде страшно – перечитайте ці цитати успішних інвесторів – вони допоможуть заспокоїтися і зробити правильне рішення.

https://inventure.com.ua
Ми писали про те, що Китай: Як щотижня заробляти на коронaвірусі мільярди доларів. Китай - країна загадка. У той час, як весь фінансовий (і не тільки) світ лихоманить тільки від згадки "короновіруса", в КНР немає ніяких панічних настроїв.

Читати також